Rekenproblemen en dyscalculie

Wat zijn rekenproblemen?

Voor een kind met rekenproblemen is het erg moeilijk om rekenkennis te leren of toe te passen.
Wanneer deze problemen ernstig zijn worden ze in sommige gevallen een rekenstoornis of dyscalculie genoemd.

Kinderen met een rekenstoornis hebben problemen met het automatiseren van rekenfeiten. Bij problemen met automatiseren is het voor het kind lastig om feiten uit het geheugen op te roepen.

Wanneer een kind een rekenstoornis heeft kent hij of zij bijvoorbeeld niet de getalnamen uit het hoofd of kan hij of zij niet vlot beschikken over de uitkomsten van de tafels.
Ook na heel veel les of onderwijs hierin zijn dit voor kinderen met een rekenstoornis blijvende problemen. Zij kunnen deze informatie als het ware niet in hun geheugen opslaan.

Wat is Dyscalculie?

Dyscalculie is een stoornis waarbij de persoon hardnekkige problemen heeft met het leren en toepassen van rekenkennis. Er is pas sprake van Dyscalculie wanneer de rekenprestaties van het kind veel minder zijn dan de prestaties bij andere vakken.

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom Dyscalculie als een stoornis wordt gezien.
In de eerste plaats is het bij mensen met Dyscalculie opvallend dat de problemen die zij hebben met het leren en toepassen van rekenkennis niet overeenkomen met de rest van het functioneren van het kind. Het kind is bijvoorbeeld wel slim genoeg en heeft voldoende rekenonderwijs gehad, maar toch blijft hij of zij problemen met rekenen houden.
Daarnaast is het waarschijnlijk dat bij rekenstoornissen specifieke hersengebieden betrokken zijn en dat mogelijke uitval van deze gebieden van invloed is op de problemen met rekenen die het kind heeft.

Een rekenstoornis is voor een kind erg vervelend, dit kan er voor zorgen dat een kind stil wordt en zich terugtrekt of dat het kind een negatief zelfbeeld krijgt en faalangstig wordt.

Voorbeeld van een kind met Dyscalculie

Een kind met dyscalculie kan bijvoorbeeld lezen als de beste en verslindt dikke boeken. Ook andere vakken op school gaan goed. Maar wanneer het om getallen gaat heeft het kind problemen met het onthouden van de getallen.
Rekenen lukt gewoon niet, ook niet met makkelijke sommen. Wanneer het kind iets met getallen moet doen wordt het mistig in zijn hoofd.

Meer over:
– Algemene informatie over rekenproblemen en dyscalculie
– Kenmerken, voorbeelden en soorten dyscalculie
– Oorzaken, ontwikkeling en gevolgen van dyscalculie
Diagnose dyscalculie en dyscalculieverklaring
Behandeling dyscalculie
– Tips voor het omgaan met dyscalculie (voor ouders, school en kinderen)

1 gedachte op “Rekenproblemen en dyscalculie”

 1. Marthe Sluyter

  Beste mensen,
  Op fora lees ik veel over rekenproblemen bij kinderen op de basisschool.
  Al sinds 2008 bestaat het Getallenmaatje dat al heel wat kinderen met verminderd inzicht in de structuur van de getallen en het getal binnen de getallenlijn, geholpen heeft.
  Dus voor al diegenen die het Getallenmaatje nog niet kennen: kijk even op http://www.kwaak.nu en kijk of het iets voor uw kind of leerling is.
  Ik hoor graag van u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *