Posttraumatische stressstoornis

Wat is een posttraumatische stressstoornis?

PTSS (posttraumatische stressstoornis) zijn de gevolgen na een schokkende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een ongeval, geweldsdelict, brand, mishandeling, seksueel misbruik of het verlies van een geliefde.
Er ontstaan gevoelens van angst en ontreddering. Deze gevoelens kunnen zo’n drie ( is acuut, als de kenmerken zich meteen laten zien) tot zes maanden (is chronisch) aanhouden.

Als het kind de ruimte krijgt om zijn verwarrende gevoelens te uiten bij een vertrouwd persoon, zal hij de gebeurtenis vanzelf verwerken. Is dit niet het geval, of lukt het niet helemaal, dan zal er na zo’n zes maanden therapie nodig zijn.

Copingstrategieën

Copingstrategieën zijn manieren om met problemen om te gaan.
Hoe een kind met problemen omgaat verschilt per leeftijd. Zo kunnen jonge kinderen met een trauma scheidingsangst ontwikkelen, vertonen vastklampingsgedrag, plotseling verdrietig worden, rusteloosheid en plotselinge woede-uitbarstingen.

Wanneer het kind een kleuter is komt het wel eens voor dat ze in hun fantasie helden gaan verzinnen die hun beschermen tegen het kwaad of het krijgt een plaatsje in hun manier van spelen (ze spelen de situatie steeds weer na).

Wanneer het kind al naar school gaat, zullen de problemen zich meer bevinden in het leren. Zo kunnen ze zich maar moeilijk concentreren en hebben geheugen- en aandachtsmoeilijkheden.
Als ze spelen geven ze zichzelf vaak superkracht, waarmee ze zich kunnen beschermen tegen het kwaad, zonder de hulp van anderen. Op die manier kunnen ze hun schuld- en schaamtegevoel verminderen. Dit kan ook in dromen terugkomen.

Aantasting zelfvertrouwen

Kinderen die een trauma hebben, hebben vaak minder zelfvertrouwen.
Ze kunnen op verschillende manieren reageren: ze kunnen zich terugtrekken en depressief worden. Of ze worden juist vervelend, irritant, agressief of brutaal gedrag. Je kan je voorstellen dat dit gedrag in beide gevallen ervoor zorgt dat er negatieve gevolgen zijn voor het sociale leven van het kind.

Meer over:
– PTSS: Algemeen
Oorzaken, kenmerken en prognose PTSS
– Diagnose PTSS
– Behandeling en tips PTSS

1 gedachte op “Posttraumatische stressstoornis”

  1. Gezinhuisvader

    Heel herkenbaar bij onze kinderen.
    Ook therapie helpt een kind. Bij ons hielp EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.
    EMDR geeft de kinderen meer lucht en hun schoolresultaten gaan ook vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *