Kenmerken ADD (en verschillen met ADHD)

Gedachten op orde houden

Kinderen met ADD vinden het moeilijk om hun gedachten op orde te houden. Ze vinden het daarom prettig om zich terug te trekken op een rustig plekje.
Verder zijn ze overgevoelig voor dingen uit de omgeving, zoals bijvoorbeeld licht en geluid, en worden daardoor afgeleid. Kinderen met ADD worden daardoor vaak als dromerige types gezien.

Hyperfocussen

Kinderen met ADD kunnen wel tijdelijk hun concentratie verscherpen. Dit wordt hyperfocussen genoemd en kost ze heel veel energie. Wel kunnen ze hierdoor op bepaalde gebieden hele goede resultaten behalen.

Kinderen met ADD hebben vooral moeite met het plannen en organiseren van taken. Het kind komt moeilijk op gang met het uitvoeren van de taak.
Kinderen met ADHD hebben last van hyperactiviteit. Kinderen met ADD hebben dat eigenlijk ook, alleen zie je dat niet in het gedrag terug. Die hyperactiviteit hebben de kinderen in hun hoofd. Omdat alles zoveel energie kost zijn kinderen met ADD snel moe en kunnen moeilijk in slaap komen.

De meest voorkomende kenmerken van ADD op een rijtje:

 • Gevoelig en emotioneel. Veel kinderen met ADD hebben ook last van stemmingswisselingen.
 • Chaotisch, ongestructeerd en vaak slordig. Opruimklusjes worden niet of slecht uitgevoerd, maar niet uit onwil.
 • Kinderen met ADD ontwijken vaak grote groepen en trekt zich graag terug. Het kind is liever wat op de achtergrond.
 • Het kind kan ergens helemaal in opgaan, bijvoorbeeld in een bepaalde interesse. Daar heeft hij dan ook grote passie voor.
 • Iemand met ADD kan zich moeilijk concentreren op een opdracht en is ook snel afgeleid. Daardoor kan het kind slecht aanwijzingen opvolgen. Ook heeft het kind moeite met luisteren en stilzitten.
 • Kinderen met ADD kunnen zichzelf vaak moeilijk motiveren. Ook anderen hebben vaak moeite om ze te motiveren om een opdracht goed uit te voeren.
 • Het kind is creatief en probleemoplossend ingesteld.
 • Het kind is erg onzeker over zichzelf en is daarnaast erg perfectionistisch.
 • Het kind is veel in gedachten, staart veel of is veel aan het dagdromen. Daardoor lijkt het alsof het kind veel afwezig is.
 • Het kind probeert altijd ver vooruit te denken.
 • Situaties ‘overkomen’ iemand met ADD; het wordt overspoelt met informatie. Dingen die moeten gebeuren, worden uitgesteld tot het laatste moment.

De Voordelen van ADD

Het hebben van ADD heeft ook een aantal voordelen. Zo kunnen deze kinderen zich goed inleven in anderen, hebben ze vaak een goede intuïtie en kunnen ze situaties vanuit verschillende perspectieven bekijken. Het kind kan erg creatief zijn en is kan zich goed inzetten bij dingen waarin hij echt geïnteresseerd is.
Doordat het kind perfectionistisch is, is het uiteindelijke resultaat van een taak maximaal. Ook kan het kind met creatieve oplossingen aan komen zetten.

Tieners met ADD

Tieners met ADD verliezen vaak het overzicht bij het leren van toetsen. Omdat ze zoveel uitstellen, leren ze toetsen pas op het allerlaatste moment. Het leren gaat niet makkelijk, omdat ze slecht kunnen onthouden wat ze net gelezen hebben. Alleen voor vakken waarin ze geïnteresseerd zijn kunnen ze goede cijfers halen.

Deze tieners hebben een hekel aan gym en balspelletjes. Als ze thuiskomen zijn ze moe.
Tieners met ADD gaan te laat slapen, omdat ze niet in slaap komen. Om hun heen is het over het algemeen een rommel en ze veranderen vaak hun kamer, vaak zijn ze hun spullen kwijt. Ook zitten ze daar graag in hun eentje.

Tieners met ADD hebben het gevoel dat ze anders zijn dan de rest en verwachten veel van vriendschappen. Deze tieners zijn regelmatig wat chagrijnig.

Verschillen tussen ADD en ADHD

ADD is anders dan ADHD. Maar het verschil is niet alleen dat deze kinderen niet hyperactief zijn. Er zijn meer verschillen. De problemen zijn net iets anders, waardoor ook de aanpak van de problemen anders moet zijn.

ADD is niet ADHD zonder de hyperactiviteit, maar verschilt op een aantal belangrijke punten met ADHD.
Dat zijn:

ADD
ADHD
Het kind kan moeilijk op gang komen bij een opdracht
Het kind kan moeilijk rustig aan doen wanneer het ergens mee bezig is.
Het kind kan slechts één ding tegelijk doen.
Het kind doet meerdere dingen tegelijk, waardoor veel ‘half’.
Het kind heeft vrij veel wisselende en verschillende activiteiten.
Het kind doet dingen zonder daarbij over de gevolgen na te denken
Hypo-actief (geconcentreerd op één onderwerp of interesse).
Hyperactief.
Het kind dagdroomt veel. Zit veel in zijn eigen gedachten en fantasie.
Het kind is juist snel afgeleid door prikkels van buitenaf.
Het kind werkt en denkt langzaam.
Het kind gaat met een rap tempo door verschillende werkzaamheden heen.

Meer over:
– ADD: Algemeen
Oorzaken en prognose ADD
– Kenmerken ADD (en verschillen met ADHD)
– Diagnostiek ADD
– Tips voor het omgaan met ADD (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *