Hechtingsstoornis

Veilige gehechtheid

Als je kindje net geboren is, heeft het een aantal dingen nodig om te leven zoals slaap en voedsel.

Buiten deze basisbehoefte is bescherming en een gevoel van veiligheid minstens zo belangrijk voor een pasgeboren kind. Natuurlijk kan een baby niet voor zichzelf zorgen en heeft dus de bescherming van een volwassene nodig. Als een kind zich veilig (geborgen) voelt, kan het zich op een goede manier ontwikkelen.
Een veilige gehechtheid is belangrijk voor de ontwikkeling. Wanneer een kind zich veilig voelt, beseft het zich dat er een ander is op wie het kan vertrouwen. Het veilige gevoel verwijst naar gehechtheid. Het krijgen van een veilige gehechtheid met een volwassene hoort tot een van de ontwikkelingsfasen van je kind.

Bij een hechtingsstoornis is ergens in het proces van het gevoel van veiligheid iets mis gegaan. Dit kan allerlei uiteenlopende redenen hebben. Baby’s zijn al op vroege leeftijd in staat om sfeer aan te voelen en zullen hier ook op reageren. In situaties waarin veel stress aanwezig is, is de kans groter dat een hechtingsstoornis kan ontstaan.

Wat is een hechtingsstoornis eigenlijk?

Bij een hechtingsstoornis is de natuurlijke hechting die kinderen normaal gesproken hebben met hun ouders en directe omgeving niet goed op gang gekomen. Vaak komt dit doordat kinderen korte of lange tijd in een onveilige situatie hebben gezeten, waarin veel stress en relatief weinig aandacht voor het kind is geweest. (Verwar dit overigens absoluut niet met een gebrek aan liefde!)

Een hechtingsstoornis is een extreem moeilijke stoornis om mee om te gaan voor de omgeving. Het lijkt erop dat het kind geen liefde voelt en emoties diep begraven liggen.
Kinderen kunnen bewust gemeen en kwetsend zijn naar personen toe die dichtbij ze staan en het is moeilijk door hun pantser heen te komen.

Professionele hulp is absoluut noodzakelijk bij een hechtingsstoornis. Bedenk goed dat afwijzend gedrag vooral een manier van het kind is om niet meer gekwetst te kunnen worden. Elke afwijzing (mensen geven het op), wordt toegevoegd aan de dikke huid die deze kinderen vaak al opgebouwd hebben.

Bekijk onze tips voor het omgaan met een hechtingsstoornis

Verdedigingstactieken

Kinderen met een hechtingsstoornis hebben vaak methoden ontwikkeld om zichzelf door het leven heen te helpen en daarbij zo min mogelijk verdere schade op te lopen.
Zo kan het zijn dat een kind zich opstelt als volkomen koel en onverschillig, waarbij het lijkt alsof niets uit maakt. Ook kan een kind met een hechtingsstoornis juist extreem claimerig zijn, of juist enorm opstandig en boos zijn. De tactieken die kinderen met een hechtingsstoornis gebruiken zijn uiteenlopend en voor ieder kind verschillend.

Meer over:
– Hechtingsstoornis: algemeen
Hechtingsprocessen
– Wat is een hechtingsstoornis?
Oorzaken hechtingsstoornis
– Diagnostiek hechtingsstoornis
– Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

19 gedachtes op “Hechtingsstoornis”

 1. Hallo,
  graag zou ik adressen hebben waar wij met ons kind (11 jaar) met hechtingsproblematiek naar toe kunnen voor goede hulp/therapie in noord brabant? Op korte termijn.

  1. Hallo Bdj,

   Doordat ik op deze site terecht kwam, zag ik ook Uw/ jouw vraag staan.
   We zouden wel buiten deze site om (via Facebook bijv.?) in gesprek kunnen komen? Maar mijn man en ik ervaren ook, dat er geen juiste begeleiding voor onze dochter van inmiddels 13 met ADD en Hechtingsstoornis aangeboden kan worden. Ze gaat nu naar de GGz afd. Jeugd voor een zog. PMT. Dit staat voor PsychoMotorische Training. Aangezien we nog in het beginstadium zitten, is het nog te vroeg om te kijken naar mogelijk behaald resultaat.
   Misschien door het onderling uitwisselen van onze ervaringen dat wij beiden ook verder kunnen komen.

   Met vriendelijke groet van Caro en Wout.

  1. Caro van Els

   Hallo BdJ
   Inderdaad zou ik het ook fijn vinden in contact te komen via de mail, echter heb ik geen idee hoe dit tot stand kan komen. Misschien dat de redactie van deze site bereid is ons bij te staan?
   Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet van Caro.

 2. Beste Lezers,

  Wij zoeken ouders (lotgenoten) die ook een kind hebben met een hechtingsstoornis om ervaringen uit te wisselen.

  Groetjes Silvia

  1. Hoi silvia ik heb een zoon van 15 met hechtingsproblematiek en een lichte verstandelijke beperking. Ik zou graag in contact komen.

   Groetjes Suzanne.

 3. Beste Silvia,

  Ik ben ook al lang op zoek naar ouders met een kind met een hechtingsstoornis.
  Mijn dochter is 11 jaar en heeft de diagnose gekregen op de kinderpsychiatrie.
  Mss kunnen we via mail met elkaar contact opnemen.

  Gr,
  Vicky

  1. Hallo Vicky,

   Ik zie jullie oproep staan naar ouders die een kind hebben met een hechtingsprobleem. Ik heb
   zelf een zoon van net 12 jaar met een hechtingsprobleem en wil eigenlijk wel graag in contact komen met ouders die soortgelijke problemen ervaren en praten over wat dat met jezelf en je gezin doet. Ik zie je reactie graag tegemoet. Mvg. Wendy

 4. Wij zijn graag behulpzaam om jullie met elkaar (andere ouders) in contact te brengen.

  Iedereen heeft een e-mail gehad met daarin het verzoek om toestemming om uw e-mail adres aan de andere ouders bekend te maken (e-mail adres wordt alleen aan andere ouders gemaild indien ook zij hun e-mail adres bekend willen maken).
  Alleen na uw toestemming (graag reactie op de e-mail) kunnen wij u met elkaar in contact brengen.

   1. Helaas nog niet van iedereen een reactie op de e-mail (toestemming) mogen ontvangen, maar diegenen die toestemming hebben gegeven hebben inmiddels de e-mail adressen ontvangen.

  1. Jullie mogen ook mijn email adres doorgeven, ik heb veel behoefte aan lotgenoten contact.
   Mijn zoon heeft een hechtingsstoornis en nu ook ODD.

  2. Goedenavond ,
   Graag zou ik in contact komen met ouders waar van een kind hechtingsstoornis heeft.
   Mijn dochtertje van 5 jaar is hier voor in therapie.
   Groetjes Reijer

   1. Hallo,
    Wij zijn bezig met een onderzoek over hechtingsstoornissen. We doen onder andere onderzoek naar de invloed van hechtingsstoornissen/problemen op de situatie thuis, op school en op sociaal gebied.
    We komen graag in contact met mensen die ons hier verder mee kunnen helpen door kennis en of ervaringen met ons te delen.
    Groeten,
    Mirte en Ilse

 5. Hallo
  Graag kwam ik in contact met ouders die ook een kind hebben met een hechtingsstoornis. Onze dochter is 9 jaar en de situatie is voor het ogenblik zeer moeilijk. Eens kunnen praten met lotgenoten zou nu deugd doen.
  Gr Sabrina
  Mijn mailadres mag ook door gegeven worden

 6. Ik zou ook graag in contact komen met ouders met een kind met een hechtingsstoornis, wij hebben een dochter van 10 en wij vinden het soms heel moeilijk hier mee om te gaan. Met vriendelijke groet, Esther

  1. Cindy de Clercq

   Hallo,

   Ik ben een mama van een dochter van 7 met een hechtingsprobleem, ten gevolge van een vechtscheiding van mijn borderline ex. Door haar gedrag ga ik nu tijdelijk met haar apart wonen, van mijn nieuwe partner en mijn stiefkids en eigen zoontje. Vermits dat heel de situatie ons heel gezin domineert en niemand het nog aan kan. Spijtig genoeg willen mijn ouders niet aanvaarden wat er met mijn dochter aan de hand is en krijg ik weinig steun. Aan ex partner moet ik ook geen steun verwachten, want die zou niet liever willen dat ik mijn dochter opgeef en aan haar geef, het is immers door ex-partner dat mijn dochter dit allemaal doorgaat. Kan er iemand mij helpen.

   Groetjes Cindy

 7. Hallo
  Ik zou heel graag in contact willen komen met ouders die ook een kind heb met ODD en hechtingstoornis.
  Mijn zoon is op dit moment 15 en naast zijn puberteit hebben wij allebei het heel zwaar/lastig met zijn problematiek. Ik loop me wezenloos op internet te zoeken naar een passende cluster 4 onderwijs op havo niveau en wat belangrijkste is welke of wat voor hulpverlener.
  Als er ouders zijn die mij hiermee kan helpen met hun ervaringen……… en of adviezen is van harte welkom.

  Alvast bedankt.

  Grt Shericsa

 8. Hallo
  Ik heb 2 dochters geadopteerd uit China Inmiddels 17 en 14 jaar
  De oudste heeft een zware hechtenisstoornis met autistische kenmerken en is erg extrovert De jongste in veel mindere mate en zij is erg introvert met kenmerken van borderline
  We hebben jaren begeleiding gehad van een psychiater bij Amacura die gespecialiseerd is in hechtennisstoornis Maar helaas deze man heeft een hartaanval gehad en is eerst minder gaan werken en uiteindelijk gestopt Dus na jaren stopte de begeleiding en niemand bij Amacura kan het overnemen Niemand is gespecialiseerd in hechtenisstoornis Ze hebben ons naar de gemeente gestuurd maar ook daar geen specislisten op het gebied van hechtenisstoornis
  De oudste heeft zware medicijnen ook en we weten nu niet meer wat te doen Ook op school gaat de oudste slecht Niemand begrijpt haar gedrag
  Weten jullie missch waar we in de omgeving van Tilburg heen kunnen voor hulp bij hechtenisstoornis
  Mvg Patricia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *