Asperger

Het Syndroom van Asperger

Het Syndroom van Asperger is een stoornis die aan autisme verwant is. Het is een stoornis die te maken heeft met de ontwikkeling van het kind.

Al vanaf de geboorte verloopt de ontwikkeling van het kind met Asperger anders dan bij andere kinderen.

Normaal tot bovengemiddeld intelligent

Het syndroom van Asperger is anders dan andere vormen van autisme. Kinderen met Asperger zijn vaak intelligent (normaal tot bovengemiddeld) en de taalontwikkeling is meestal ook goed ontwikkeld.

Kinderen met Asperger komen in eerste instantie ook over als normale kinderen. Hierdoor komt het nogal eens voor dat mensen uit de omgeving te veel vraagt van het kind.
Maar er zijn ook kenmerken van Asperger die andere vormen van autisme ook hebben: problemen in sociale situaties, ze kunnen zich niet zo goed inleven in anderen, ze kunnen niet goed tegen veranderingen en ze hebben vaak weinig verschillende interesses.

Emoties en gevoelens

Kinderen met asperger zijn vaak heel sociaal en inlevend, maar kunnen eigen emoties en gevoelens niet goed plaatsen of onder woorden brengen. Op hun omgeving komen ze vaak over als kleine professortjes. De interesses die ze hebben zijn vaak gericht op de tweede wereldoorlog, dinosaurussen, sterrenkunde of dieren. Over dit onderwerp kunnen ze oneindig praten en weten ze met name feitelijk heel veel te vertellen.

Algemene informatie over asperger
Oorzaak en prognose asperger
Kenmerken van asperger
Diagnostiek asperger
Tips voor het omgaan met asperger (voor ouders, school en kinderen)

Bron beeld: Wikimedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *