ADHD

ADHD

Informatie over ADHD

Hier is meer informatie te vinden over ADHD. ADHD is een stoornis die de meeste mensen wel kennen. Een kind met ADHD is onder andere hyperactief, impulsief en heeft grote concentratieproblemen.
Belangrijk om te realiseren is dat niet elk kind dat hyperactief is, per definitie ADHD heeft.

ADHD speelt zich vooral af in het hoofd van het kind, waardoor ze extreem veel moeite hebben met het ordenen van gedachten, acties en vaak geen goede koppeling tussen oorzaak-gevolg kunnen leggen.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention-Defict Hyperactivity Disorder, dit is de Engelse term voor aandachtstekort-/ hyperactiviteitsstoornis. Kinderen met ADHD hebben een gebrek aan aandacht en/of zijn overbewegelijk en impulsief.

Natuurlijk zijn alle kinderen wel eens druk en hebben alle kinderen wel eens moeite om hun aandacht erbij te houden. Maar bij kinderen met ADHD komt dit vaker voor en is het gedrag ook ernstiger dan je bij een kind van zijn of haar leeftijd zou verwachten.

Voorbeelden van ADHD-gedrag

Kinderen met ADHD worden vaak getypeerd als ‘druktemakers’ en ‘snel afgeleid’. Voor kinderen met ADHD is het bijvoorbeeld heel erg lastig om in de klas op hun plaats te blijven zitten. Ze dwalen door de klas heen en houden andere kinderen van hun werk. Wanneer ze wel op hun plaats zitten, zitten ze bijvoorbeeld te wriemelen of laten ze constant hun spullen op de grond vallen.

Kinderen met ADHD houden vaak niet van spelletjes waarbij ze lang moeten opletten. Als ze met spelletjes of speelgoed spelen doen ze dit op een rommelige manier en gaan ze bijvoorbeeld erg onvoorzichtig met het speelgoed om, waardoor speeltjes snel stuk gaan.
Vaak worden kinderen met ADHD ook als flapuit getypeerd, omdat ze alles wat ze denken er meteen uitgooien of anderen onderbreken voordat ze hun zin hebben afgemaakt.

De kenmerken van ADHD worden vooral goed zichtbaar wanneer er eisen aan het kind worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer het kind een opdracht op school moet uitvoeren. Wanneer het kind vrij aan het spelen is en zijn eigen gang kan gaan zullen de kenmerken van ADHD veel minder opvallen.

Meer over:
ADHD: Algemeen
Oorzaken ADHD
Kenmerken ADHD
Diagnostiek ADHD
Behandeling ADHD
Medicijnen ADHD
Tips voor het omgaan met ADHD (voor ouders, school en kinderen)

2 gedachtes op “ADHD”

  1. Ik heb een vraag ik moet voor school een opdracht maken over adhd
    met de vragen :
    kenmerken, symptomen, oorzaak, gevolgen en behandeling of begeleiding.
    zou u dat voor mijn kunnen formuleren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *