Verlatingsangst

Verlatingsangst bij kinderen

Een veelvoorkomende angst bij kinderen en dan met name bij jonge kinderen, is verlatingsangst.

Verlatingsangst is de angst om alleen gelaten te worden door mensen die van veel waarde voor je zijn.
Voor kleine kinderen zijn dit uiteraard de ouders, maar ook de juf of meester kunnen sterke gevoelens van verlatingsangst oproepen.

Hoe uit verlatingsangst zich bij kleine kinderen?

In de meeste gevallen uit verlatingsangst zich doordat kinderen gaan huilen. Ze raken in paniek, frustreren zichzelf en snappen niet wat er gebeurt.

Als ouder is het superbelangrijk om je kind duidelijk uit te leggen dat mama of papa weer terugkomt. Ook is het belangrijk dat je als ouder erop let dat je de angst niet voedt. Het is heel verleidelijk om je kind te troosten. Dit is een hele natuurlijke reactie op de paniek van je kind.
Enerzijds is het belangrijk dat je begrip toont voor de paniek en emotie van je kind. Anderzijds is het belangrijk om de situatie minder groot te maken dan hij voor het kind lijkt.

De angst is over het algemeen het meest heftig tussen de 8 en 18 maanden, maar ook bij grote nieuwe stappen zul je merken dat je kind deze angst weer (in beperkte mate) terug krijgt.

Sommige kinderen zijn angstiger aangelegd dan anderen. Het kan dus best zijn dat je kind ook na langere tijd nog steeds last heeft van verlatingsangst.

Meer informatie:
Angst – Algemeen
De verschillende oorzaken en prognose van angst
Kenmerken en diagnose van angst
De verschillende typen angst
Behandeling en praktische aanpak (thuis en therapie) van angst + tips
Verlatingsangst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *