Tips agressie

Onderscheid verbale en fysieke agressie

Verbale agressie is gemakkelijker te negeren dan fysieke agressie.

Verbale agressie

Is het verstandig om verbale agressie te negeren?
De meningen zijn hierover verdeeld. Jij zult daar zelf ook een mening over hebben.
Jij kent je puber als de beste en weet waarschijnlijk wel wanneer je bepaald gedrag kunt negeren, omdat je weet dat het van voorbijgaande aard is en niet zo hevig is bedoeld als dat het overkomt.
Je kunt verbale agressie negeren en er op een later en beter tijdstip (als de puber en jij wat zijn afgekoeld) op terugkomen.

Laat duidelijk merken met woorden dat jij er andere normen en waarden op nahoudt en dat de puber zich daar ook aan dient te houden. Doe je dit op deze manier dan wil dat zeggen dat je er één keer op terugkomt, afspraken erover maakt en er niet over door blijft zeuren zoals pubers dat noemen.
Leg gerust sancties op en voer deze ook uit als blijkt dat de puber zich niet houdt aan gemaakte afspraken.

Fysieke agressie

Bij fysiek geweld is het een ander verhaal.
Soms komt je eigen veiligheid, dat van je gezin of anderen in het geding. Dit kun en mag je niet negeren! Is dit het geval zoek dan in ieder geval hulp bij professionals. Blijf niet alleen met dit grote probleem zitten.

Wordt je puber door zijn agressief gedrag door derden op het matje geroepen, vorm dan één front met de agressief benaderde partij. Krijgt je puber straf op school ga dan niet als boze ouder op de leerkracht af, maar luister eerst naar het verhaal. Zorg te allen tijde dat je het verhaal van twee partijen te horen krijgt.

Het is niet prettig om te horen dat je kind agressief is, maar kies niet zonder het fijne van het incident te kennen voor je puber. Een puber is geen kleuter meer en mag dus voor zijn daden op het matje geroepen worden en bestraft worden. Hij draagt zelf de verantwoording voor zijn daden, ook al zul jij voor financiële kosten door zijn agressie wel opdraaien. Laat je puber in elk geval dit bedrag aan je terug betalen op een manier die jij zelf kunt bepalen.

Een puber moet de consequenties van onbehoorlijk gedrag voelen. Wellicht denkt hij dan de volgende keer even wat langer na voordat hij agressief wordt. Weet jij van jezelf dat jij er vroeger ook moeite mee had om je handen thuis te houden, dan kun jij je inleven in je kind en hem wellicht wat tips geven om fysieke agressie achterwege te laten.

Tips voor ouders:

  • Laat je niet verleiden om agressie te beantwoorden met verbale of fysieke agressie. Geef het goede voorbeeld;
  • Lees een goed boek over omgaan met agressie en lees de ervaringen van ouders hoe zij er in de praktijk mee omgaan. Het gebeurt niet alleen bij jou!
  • Geef je kind alternatieven om te uiten als het ergens niet mee eens is. Je kind mag een andere mening hebben, maar laat het weten dat je dit aan anderen niet door agressie duidelijk hoeft te maken;
  • Stuur je kind naar een training om zijn gedrag te veranderen;
  • Aarzel niet om hulp te zoeken, vaak kun je dit probleem niet alleen oplossen. Schaam je er niet voor, door niets te doen kunnen de problemen verergeren;
  • Praat met andere ouders, zodat je je niet zo alleen voelt met dit probleem en je zult merken dat het vaker voorkomt dan je steeds had gedacht en dat agressie in alle milieus voorkomt;
  • Voer de straf uit die jij oplegt meteen uit! Doe jij dit niet, dan word je niet serieus genomen.

De reden van agressief gedrag kan erg uiteenlopen: onmacht, macho willen zijn, revanche nemen, erbij willen horen enz. Wellicht kun jij de reden achterhalen, misschien heb je er hulp bij nodig.
Aanvaard de hulp die beschikbaar is, het maakt je leven tijdens de pubertijd van je “onmogelijke” puber een stuk draaglijker.

Meer over:
Agressie: Algemeen
Kenmerken en oorzaak van agressie bij jonge kinderen
Is agressie te voorkomen?
Tips voor het omgaan met agressie (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *