Soorten depressies

Verschillende soorten depressies

Er zijn verschillende soorten depressies. Elk van deze depressies hebben een eigen oorzaak en eigen gevolgen.

Unipolaire depressie

Ook wel de ‘gewone’ depressie genoemd.
Bij deze depressie is een langdurige periode van somber- en neerslachtigheid.

Deze vorm van depressie kan vanzelf overgaan of door middel van een behandeling. Toch komt bij de helft van de mensen de depressie weer terug. Zo kan deze depressie veranderen in een chronische depressie.

Bipolaire depressie

Deze depressie is beter bekend als ‘manische depressiviteit’. Hierbij is geen sprake van een lange periode van somberheid, maar heeft het schommelingen. Het kan wisselen van zeer somber en teruggetrokken tot zeer actief en uitbundig.

De gevolgen van deze depressie kunnen erg groot zijn, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen in diens omgeving.
Deze mensen moeten proberen om te gaan met de plotselinge wisselingen in de stemming van de persoon. Ze moeten kunnen omgaan met beide extremen.

Vaak worden mensen die leiden aan deze vorm van depressie opgenomen in een psychiatrische instelling, hier wordt het dan behandeld, want deze depressie is goed te behandelen. Bij de behandeling is de medicatie belangrijk maar nog meer de motivatie van de patiënt zelf. Deze moet zijn aandoening onder ogen zien en kunnen accepteren zodat ze verder kunnen gaan met de behandeling. Ook de omgeving van de persoon moet dit doen.

Chronische depressiviteit

Chronische depressiviteit is een vorm van unipolaire depressie, maar de symptomen zijn minder vaak en minder sterk aanwezig. Een unipolaire depressie wordt een chronische depressie wanneer de persoon 2 jaar of langer last heeft van de klachten.
Net als bij de bipolaire depressie is er een schommeling tussen sombere en beter periodes.

Als iemand last heeft van: te weinig of teveel eetlust, vermoeidheid, slapeloosheid of teveel slapen, hopeloosheid, besluiteloosheid, concentratieproblemen en minder eigenwaarde, kan er sprake zijn van chronische depressiviteit.

De oorzaken van chronische depressiviteit kunnen erg verschillen. Gebeurtenissen van lichamelijk en seksueel gebruik tot een persoonlijkheidsstoornis kunnen leiden tot deze vorm van depressie.
Chronische depressiviteit is niet iets dat zomaar overgaat, er moet wat aan gedaan worden. Zonder enige hulp kan het een periode iets beter gaan, maar daarna is het weer als vanouds. Het slikken van antidepressiva zorgt ervoor dat de klachten verminderen, maar de depressie blijft bestaan. Je kunt ook leren de depressie onder controle te hebben, dit kan met behulp van psychotherapie.

Meer over:
Depressies: algemeen
Verschillende soorten depressies
Oorzaken van een depressie
Depressies bij kinderen
Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *