Sociale problemen bij peuters

Kan een peuter al sociaal gedrag laten zien?

Een peuter is een persoon in wording. Hij heeft sinds kort ontdekt dat hij zelf een persoon is.
Hij is zich aan het losmaken van zijn ouders en wil steeds meer zelf doen. Ook de wereld rondom hem vindt hij zeer interessant en hij gaat steeds meer op onderzoek uit en onderneemt van alles. Hij is het middelpunt en er is dus nog niet echt sprake van sociaal gedrag.
Dat moet hem geleerd worden.

Het contact met andere kinderen zal daar zeker toe bijdragen. Een bezoek aan de peuterspeelzaal zal hem helpen om steeds vaker sociaal gedrag te laten zien: samen delen, samen spelen, luisteren naar elkaar enz. Ouders helpen hun peuter hiermee door spelletjes te spelen, om de beurt een dobbelsteen gooien bijvoorbeeld en wie begint er eerst?

Je kunt veel doen om sociaal gedrag te bevorderen. Hoe ouders zelf in het leven staan en hoe sociaal zij zelf zijn is in deze erg belangrijk. Ouders hebben een voorbeeldfunctie en moeten hun kinderen voorleven. Hier halen de kinderen veel informatie uit, door te ervaren en te zien hoe ouders in het leven staan.

Sociale problemen, wat doe je eraan?

Een peuter moet nog veel leren, dus geen paniek als alles niet volgens jouw normen en waarden verloopt. Natuurlijk leg jij je er niet bij neer als je peuter slaat en schopt en spullen van anderen stuk maakt.

Het is de moeilijke taak van ouders ‘om de peuter de goede weg te wijzen’ en grenzen te bewaken. Overschrijdt je peuter deze grens, dan moet je hierop reageren en duidelijk dit gedrag afwijzen en niet het kind zelf. Je geeft je peuter alternatieven om op de juiste manier te reageren als hij het ergens niet mee eens is (een peuter mag een eigen, andere mening hebben).

Groeien de sociale problemen van je peuter je boven het hoofd, vraag dan hulp

Schaam je er niet voor om hulp in te schakelen. Niets doen is nooit goed, hulp en/of advies vragen wel. Dit kan veel onrust bij je wegnemen en je kunt weer genieten van je peuter. En dit laatste werkt zeer positief. Je peuter voelt het namelijk haarfijn aan als jij het moeilijk hebt.

Meer informatie over:
Gedragsproblemen peuters
Eigenwijsheid en eigen wil peuters
Het is twee en zegt nee (Peuterpuberteit)
Sociale problemen bij peuters
Driftbuien en agressie bij peuters
Moeite met broertjes en zusjes (Jaloersheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *