Oorzaken, kenmerken en gevolgen zwakbegaafdheid

De oorzaak van zwakbegaafdheid

De oorzaak van zwakbegaafdheid ligt in de hersenen. De hersenen functioneren niet optimaal.
Dit kan worden veroorzaakt door een fout in de aanleg al voor de geboorte van een kind, maar kan ook worden veroorzaakt door een beschadiging.

Daarnaast is het vaak het geval dat zwakbegaafdheid geen duidelijke oorzaak heeft, in veel gevallen gaat het om een vorm die valt binnen de normale verdeling van het IQ.

Oorzaken voor de geboorte:

 • Genetische aanleg, o.a. chromosomale afwijking zoals syndroom van Down.
 • Infecties bij moeder tijdens zwangerschap, zoals hersenvliesontsteking
 • Blootstelling aan (voor de baby) giftige stoffen tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld alcoholgebruik door moeder

Oorzaken tijdens de geboorte:

 • Zuurstoftekort
 • Bloeding

Oorzaken na de geboorte:

 • Infecties, zoals hersenvliesontsteking
 • Binnen krijgen van giftige stoffen
 • Hersenletsel veroorzaakt door een ongeluk

Problemen die samengaan met zwakbegaafdheid

Kinderen die zwakbegaafd zijn worden vaak thuis of op school overvraagd. Mensen verwachten dingen van hun, die zij met hun intelligentie helemaal niet aankunnen.
Doordat ze overvraagd worden kunnen allerlei emotionele- en gedragsproblemen ontstaan. Wanneer het kind op het juiste niveau wordt aangesproken verdwijnen deze problemen vaak weer.

Gedragsproblemen

De gedragsproblemen die zwakbegaafde kinderen over het algemeen meer laten zien dan gemiddeld begaafde kinderen hebben vaak te maken met overbeweeglijkheid, concentratie, impulsiviteit, koppigheid en agressie.

Het kan zo zijn dat door de lagere intelligentie het normbesef van het kind zwak is. Het kind kan dan minder goed onderscheid maken tussen wat goed is of slecht is om te doen.

Emotionele en sociale problemen

Het komt ook veel voor dat zwakbegaafde kinderen tegen emotionele en sociale problemen oplopen. Het kan zijn dat een zwakbegaafd kind in de loop van zijn of haar ontwikkeling steeds meer sociale problemen krijgt, doordat het kind steeds minder aansluiting vindt bij zijn ‘slimmere’ leeftijdsgenootjes.

Vaak zijn zwakbegaafde kinderen zeer beïnvloedbaar, als het kind ‘verkeerde’ vrienden krijgt kan het zijn dat zij dit gaan uitbuiten door het kind bijvoorbeeld te gaan pesten.
Daarnaast bestaat er ook de kans dat het kind crimineel gedrag gaat vertonen. Doordat ze vaak beïnvloedbaar zijn en een zwak normbesef hebben lopen zij hier een groter risico op.

Het besef ‘anders’ te zijn dat leeftijdsgenootjes kan zorgen voor een negatief-zelfbeeld.
Een zwakbegaafd kind kan de wereld om zich heen minder makkelijk en minder snel begrijpen. Dit zorgt er vaak voor dat zij emotioneel minder aankunnen, hierdoor lijden zij vaak aan angsten.

Autisme

Zwakbegaafdheid komt in het bijzonder veel voor bij kinderen met autisme. Tachtig procent van de autisten is zwakbegaafd of heeft een verstandelijke beperking. Dit neemt niet weg dat er ook veel kinderen zijn met autisme die een gemiddelde intelligentie hebben of juist hoogbegaafd zijn.

Gevolgen van zwakbegaafdheid

Intelligentie ligt redelijk vast. Door extra oefeningen zal zwakbegaafdheid niet over gaan, het is op die manier dan ook niet te genezen. Een zwakbegaafd kind blijft dan ook zijn of haar hele leven een beneden gemiddelde intelligentie hebben.

Meer over:
– Zwakbegaafdheid: Algemeen
– Kenmerken en oorzaak van zwakbegaafdheid
– Diagnostiek zwakbegaafdheid
– Tips voor het omgaan met zwakbegaafdheid (voor ouders, school en kinderen)

3 gedachtes op “Oorzaken, kenmerken en gevolgen zwakbegaafdheid”

 1. Ik denk dat ik zwakbegaafd ben, ik zit in de 3rde van het voortgezet onderwijs.
  Ik maak de hele dag hele flauwe grapjes, maar daar wil ik heel graag mee ophouden.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen, want het houd niet op.
  Help me alstublieft?

  1. Dag Bart,
   flauwe grapjes maken hoeft niet te betekenen dat je zwakbegaafd bent hoor. Kan je geen leerlingbegeleider op school aanspreken om je te helpen met je vraag? Misschien kan je met je klasleerkracht hierover babbelen?

 2. Hallo allemaal,
  Ik heb een vraag aan jullie mijn zoon is 3 jaar en getest door een instantie van Adelante, taal en intelligentie test. De uitkomst is tussen de 50-70. Hij is bewegelijke jongen en begrijpt alles, omdat wij 2 talig zijn heeft hij moeite met Nederlands taal. Ze zijn van plan hem naar een school te sturen waar hij helemaal niet bij hoort, hij is niet gehandicapt, maar die school waar hij heen moet gaan alleen kinderen met beperkingen. Kan iemand mij advies geven of heeft iemand hier ervaringen mee.
  Alvast bedankt.
  Emel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *