Oorzaken en prognose angst

De oorzaak van een angststoornis

De oorzaak van een angststoornis is niet altijd duidelijk.
Soms is een bepaalde vorm van angst erfelijk en heb je dat in je genen meegekregen van je ouders. Ervaringen en bepaalde toestanden in de omgeving bepalen dan of het kind dan ook echt een angststoornis ontwikkelt.

Ouders die zelf onzeker of angstig zijn kunnen soms, ook zonder dat ze het weten, een sfeer scheppen waarin de angst van het kind zich verder kan ontwikkelen of in stand wordt gehouden.
Maar ook het karakter van het kind speelt een rol.

Over het algemeen zijn er vier verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van angst:

De aanleg

Zo is de aanleg een belangrijke bepaler voor het ontwikkelen van een angststoornis. Kinderen die wat verlegen zijn kunnen bijvoorbeeld eerder een angststoornis ontwikkelen dan kinderen die wat minder verlegen zijn.
In de ene familie komt meer angst voor dan in de andere familie, erfelijkheid speelt dus ook een rol.

Kinderen met een angststoornis maken meer stresshormonen aan, hierdoor gieren sowieso meer stresshormonen door het lichaam dan bij andere kinderen. De omgeving is dan alleen de aanleiding waardoor de angst ook echt naar buiten komt, wat bij normale kinderen minder gebeurt, omdat er minder stresshormonen in het lichaam stromen.

Psychologische factoren

Sommige kinderen overschatten het gevaar. Dit komt omdat zij vooral belemmerende gedachten en interpretaties kunnen bedenken in hun hoofd voor een situatie. Ze denken ook dat ze niet goed in staat zijn om tegen het gevaar te vechten. Het lukt ze niet om tot probleemoplossingstechnieken te komen.
Dit komt doordat ze een verkeerde attributie stijl hebben aangeleerd: succeservaringen komen door dingen buiten zichzelf (de juf heeft het goed uitgelegd) en de slechte dingen komen door zichzelf (ik heb niet goed geleerd).

Ingrijpende (traumatische) gebeurtenissen

Een auto-ongeluk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een angststoornis ontstaat.

Onveilige gehechtheidservaringen

Onveilige gehechtheidservaringen kunnen ervoor zorgen dat het kind meer angsten ontwikkelt. Deze kinderen onderzoeken minder uit zichzelf: ze klampen zich vast aan bijvoorbeeld moeder, waardoor ze angstiger reageren op nieuwe dingen. Dit kan weer een angststoornis tot gevolg hebben.

Het is niet duidelijk of de overbeschermende ouders het kind angstig maken door te zeggen dat de wereld een gevaarlijke plek is. Of dat de angststoornis van het kind juist zorgt dat de ouders overdreven overbeschermend reageren.

Prognose angst (verloop van de stoornis)

Bij de helft van de kinderen met een angststoornis blijft de stoornis een groot deel van het leven blijft bestaan. De angst die in de jeugd ontstaat blijft meestal altijd aanwezig. De stoornis heeft een gemiddelde duur van twintig jaar.

Wel is het zo dat de mensen met een angststoornis een manier weten te vinden om ermee om te gaan. Ook is een behandeling tegen de stoornis mogelijk.

Meer informatie:
Angst – Algemeen
De verschillende oorzaken en prognose van angst
Kenmerken en diagnose van angst
De verschillende typen angst
Behandeling en praktische aanpak (thuis en therapie) van angst + tips
Verlatingsangst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *