Oorzaken ADHD

Oorzaken van ADHD

ADHD is voor een groot deel erfelijk. Dit betekend dat een groot deel van de kinderen de stoornis overneemt van een familielid die ook ADHD heeft.

Naast de erfelijkheid kunnen problemen tijdens de zwangerschap en de geboorte ook van invloed zijn op de ontwikkeling van ADHD bij een kind.
Van vroeggeboorte en een laag geboorte gewicht is bekend dat ze van negatieve invloed zijn. Wanneer de moeder alcohol gebruikt of rookt tijdens de zwangerschap kan dit er ook voor zorgen dat het kind een groter risico loopt op het ontwikkelen van ADHD.

Vaak wordt gedacht dat voeding van invloed kan zijn op hyperactiviteit, vooral van suiker wordt dit gedacht. Toch is het niet wetenschappelijke bewezen dat suiker of ander voedsel van invloed is op ADHD.

Hoe komt het dat kinderen met ADHD impulsief reageren?

Kinderen met ADHD hebben vaak problemen met gedragsinhibitie. Gedragsinhibitie is het vermogen om een reactie die je wilt geven op het laatste moment te stoppen, of een reactie waarmee je al begonnen bent toch nog af te breken of te vertragen.
Dit zie je bij kinderen met ADHD terug in de problemen die ze kunnen hebben met het op de beurt wachten en het niet er uitflappen van een antwoord voor de hele vraag is gesteld. Ze zullen vaak impulsief reageren.
Er zijn bewijzen dat problemen met gedragsinhibitie worden veroorzaakt door een afwijking in de hersenen.

De problemen met gedragsinhibitie kunnen er ook voor zorgen dat kinderen met ADHD het moeilijk vinden om emoties onder controle te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld overdreven reageren op een leuk gebeurtenis door hard te gaan gillen of ze zullen juist snel boos reageren wanneer ze zich in een lastige situatie bevinden.

Ongelukjes

Kinderen met ADHD hebben vaker ongelukjes of verwonden zichzelf sneller. Het is misschien wel goed voor te stellen dat het drukke en onoplettende gedrag er voor kan zorgen dat een kind met ADHD zichzelf in gevaarlijke situaties brengt, waarin hij of zij gewond zou kunnen raken.

Meer over:
ADHD: Algemeen
Oorzaken ADHD
Kenmerken ADHD
Diagnostiek ADHD
Behandeling ADHD
Medicijnen ADHD
Tips voor het omgaan met ADHD (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *