Oorzaak en prognose PDD-NOS

Oorzaak PDD-NOS

De oorzaak van PDD-NOS die het meeste voorkomt is de erfelijkheid. In 90% van de gevallen krijgt een kind PDD-NOS met de geboorte mee.
In de andere gevallen heeft het kind PDD-NOS gekregen. Dit kan bijvoorbeeld gekomen zijn door een hersenziekte of een hersenontsteking.

PDD-NOS komt niet door de persoonlijkheid van het kind. Ook kan het kind deze stoornis niet krijgen doordat het slecht wordt opgevoed door zijn ouders.

Prognose PDD-NOS

Het is moeilijk te voorspellen hoe een kind met PDD-NOS zich zal ontwikkelen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.
Hoe de stoornis naar buiten komt hangt in de eerste plaats af van de leeftijd. Naarmate het kind ouder wordt, zullen de kenmerken wat afnemen. Ze zullen minder opvallen en het kind leert ook om met zijn problemen om te gaan.

De ontwikkeling van het kind zal goed verlopen als hij een goede intelligentie heeft, als de kenmerken vooral alleen thuis voorkomen. Ook als de taalontwikkeling goed is en het kind heeft geen last van denkstoornissen, zal hij zich goed ontwikkelen.
Soms zal de ontwikkeling van het kind minder goed verlopen. In dat geval krijgt het kind op latere leeftijd bijvoorbeeld psychiatrische verschijnselen zoals sociale onaangepastheid, depressiviteit en psychotische stoornissen.

Daarnaast is het van belang dat al vroeg wordt onderkend dat het kind een stoornis heeft. Dan weet de omgeving namelijk goed wat er aan de hand is en goed op de problemen inspelen.
Ook kan het kind leren omgaan met zijn informatieverwerkingsstoornis. Hij kan dan goed begeleid worden, zijn zelfvertrouwen wordt groter en uiteindelijk kan hij een zelfstandig bestaan leiden.

Meer over:
PDD-NOS: Algemeen
Oorzaken van PDD-NOS
Kenmerken van PDD-NOS
Diagnostiek PDD-NOS
Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips PDD-NOS

1 gedachte op “Oorzaak en prognose PDD-NOS”

  1. Hallo,

    Hoe weten jullie dat het niet komt door een slechte opvoeding? Mijn moeder heeft autisme en ik werd als een autist opgevoed. Kinderen van echte autisten zijn al heel lang een vergeten groep. Wat jullie schrijven, kunnen jullie niet weten. Ik heb zoveel verdriet in mijn leven. en alles bij elkaar gelegd, lijken mijn problemen op PDD-NOS. Nog altijd, al ben ik 50 jaar. Ik heb een vermoeden dat ik PDD-NOS gekregen heb door de opvoeding van mijn autistische moeder. Hoe kunnen jullie nu weten dat dit niet waar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *