Ontwikkeling taal van peuters

De ontwikkeling van taal bij peuters

De ontwikkeling van taal verloopt bij elke peuter anders, zoals ook het geval is bij de motorische vaardigheden.

De ene peuter rent en fietst eerder dan dat hij woordjes zegt en geïnteresseerd is in boekjes en ook andersom kan het geval zijn.
Zolang er een ontwikkeling gaande is, is er meestal niets aan de hand.

Elke peuter zijn eigen tempo

In het vergelijken van peuters van vrienden of kennissen met jouw peuter schuilt een gevaar dat je onnodig ongerust wordt.
Elke peuter kent zijn eigen tempo en manier van ontwikkelen. Denk daarbij ook aan het verschil van jou met je partner. Jullie zijn twee verschillende individuen, van wie de peuter van allebei iets heeft mee gekregen.

De taal van een baby en verder…

Een baby communiceert niet met woorden, maar met zijn hele lichaam (lichaamstaal). Je ziet aan een baby dat hij vrolijk is, hij lacht en het hele lijfje kronkelt van plezier. Een baby communiceert door oogcontact en geluidjes te maken. De ouders maken het meeste contact met de baby zeker de eerste tijd.
Het is van belang dat de ouders reageren op de geluiden van de baby, en er serieus de tijd voor nemen.

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling?

De baby wordt een peuter en als het goed is heb je tijdens de babytijd veel tijd voor hem of haar genomen en gereageerd op de geluiden. Tijdens het verschonen heb je bijvoorbeeld liedjes gezongen of een rijmpje opgezegd, waarop de baby positief met een schaterlach reageerde. De reactie van beide partijen is het belangrijkste.
Ook de tijd ervoor nemen en proberen te snappen wat je kindje bedoelt.

De baby groeit, slaapt steeds minder en wordt een peuter.
Een peuter is behoorlijk nieuwsgierig. Gebruik deze eigenschap om steeds te vertellen wat je doet. Ga in op de interesse van je kind, speel spelletjes (belangrijk is dat je het spel kiest voor de juiste leeftijd van je kind), zing liedjes.
Dit alles stimuleert taalgebruik van je peuter en vergroot zijn woordenschat.

Aanleren van woorden

Spreekt jouw kindje een woord verkeerd uit, zeg dan nooit dat het fout is, maar corrigeer op een onopvallende manier. Regelmatige correcties kunnen er voor zorgen dat je peuter niet meer spontaan durft te praten.
Benoem de zaken zoals ze heten: een hond is een hond en geen woef! Maak korte zinnen, deze worden sneller begrepen.

De iets oudere peuter laat jij reageren op wat je doet. Laat kinderen ook op elkaar reageren. Nieuwe en onbekende woorden kun jij je peuter op een eenvoudige manier “aanleren” door het voorwerp te laten zien.

Voorlezen, samen lezen, welke boeken?

De spraak wordt zeer zeker gestimuleerd door een leuk prenten/vertelboek enkele keren voor te lezen. Je peuter zal steeds terugkerende stukken zelf “mee gaan lezen”.
Een prachtig voorbeeld is het boek: “Wij gaan op berenjacht”. Samen “lezen” is plezier voor twee en vergroot de woordenschat enorm.

Voor de juiste boeken kun je denken aan de bibliotheek, een abonnement op een peuterblad, prentenboeken. Prentenboeken zijn van een onschatbare waarde, gezellige platen, nieuwe woorden, fantasie, leuk verhaal, samen lezen!

Meer informatie over:
Algemene ontwikkeling peuters (tot 36 maanden)
Motorische ontwikkeling van peuters (de grove en de fijne)
Ontwikkeling taal van peuters
Ontwikkeling van de eigen wil en persoonlijkheid van peuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *