Ondersteunend onderwijs beelddenken

Het ondersteunend onderwijs beelddenken dient de volgende elementen te bevatten.

Voorbereidend

Het kind moet weten wat het einddoel is en waarom hij iets moet leren. Hij moet ergens naartoe werken. Het is oriënterend, prestatievrij en er kan veel concreet gehandeld worden.

Aanvullend

Als het het kind niet lukt om iets te leren met een bepaalde methode, moet er overgeschakeld worden naar een andere methode. Wat een taaldenker vaak moeilijker vindt, kan voor een beelddenker wel makkelijker zijn en andersom. Probeer daarom veel uit en sluit aan bij leeftijd.
Als automatiseren nog niet lukt in een hogere klas, laat hem dan oefenen met hogere getallen.

Corrigerend

Bied bijvoorbeeld spelling zo aan dat het kind de kans krijgt zichzelf te corrigeren. Als een ander iets verbetert, zegt hem dat vaak niets. Het werkt vaak het beste als een beelddenker van zichzelf leert. Montessort materiaal bevat vaak zelfcorrigerend materiaal.

Beelddenkers kijken vaak globaal naar een opdracht waarin veel details verwerkt zijn. Help het kind daarom door korte opdrachten te geven, zodat hij er stap voor stap doorheen kan. Bijvoorbeeld een opdracht waarbij maar één spellingregel tegelijk gevraagd wordt.

Compenserend

Soms gaat schrijven te langzaam. Knippen, plakken, invullen en stempelen kan dan een goed alternatief zijn. Ook kun je symbolen gebruiken in plaats van woorden.

Beelddenkers zijn vaak snel moe. Laat hem dan bijvoorbeeld een werkstuk maken die kort is, maar wel aan de eisen voldoet. Stel ook een tijdslimiet voor het leren, na een bepaalde tijd neemt hij nou eenmaal niks meer op.
Om het lezen opgang te brengen kun je ook met luistermateriaal werken, bijvoorbeeld gesproken boeken op CD.

Het is belangrijk dat het kind wel begrijpt dat je met inzicht alleen niet alle kennis krijgt die je nodig hebt in het leven.
Ook moet het kind leren hoe hij een proefwerk moet maken. Het is een hele kunst voor een beelddenker om zijn kennis over te brengen op een taaldenker. Hij moet leren hoe je leerstof verdeeld, samenvattingen schrijft, woorden leert (opschrijven, zo ziet hij ze!) etc.

Individuele hulp

Help het kind om meer strategieën te ontwikkelen of ze verder uit te werken. Help hem meerdere oplossingen voor een probleem te vinden.
Het kind heeft hulp nodig bij het automatiseren van kennis.

Meer over:
Beelddenken: Algemeen
Herkennen en signaleren van beelddenken
Kenmerken van beelddenken
Ondersteunend onderwijs beelddenken
Tips voor het omgaan met beelddenkers (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *