Kenmerken Asperger

Kenmerken syndroom van Asperger

Het syndroom van Asperger heeft de volgende kenmerken:

  • Gebrek aan sociale vaardigheden: kinderen met Asperger hebben moeite met het aangaan en onderhouden van sociale contacten, en hebben problemen met het begrijpen van sociale regels en non-verbale communicatie (gebaren en gezichtsuitdrukkingen).
  • Eenzijdige interesses: vaak houden mensen met Asperger zich op een gedetailleerde en obsessieve wijze bezig met eenzijdige interesses, en wijden daar ook urenlang over uit. Veelvoorkomende onderwerpen zijn de tweede wereldoorlog, dinosaurussen, dieren in het algemeen, sterrenkunde of het lezen van boeken.
  • Stressgevoelig: kleine veranderingen kunnen al grote paniek veroorzaken.
  • Slechte motoriek: zowel kinderen als volwassenen met Asperger bewegen vaak traag en houterig, hebben minder expressieve gelaatsuitdrukkingen en een wat vlakkere stem (monotoon).
  • Cognitieve problemen: veel van wat er wordt gezegd letterlijk nemen of napraten.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende kenmerken.

Problemen met de sociale interactie

Kinderen met het syndroom van Asperger vinden het moeilijk om sociale situaties goed te begrijpen en snappen ook niet altijd de (ingewikkelde) regels van de sociale interactie. Omdat ze hier moeite mee hebben, hebben ze vaak ook weinig tot geen vriendjes en zijn vaak erg op zichzelf.

De taal is goed ontwikkeld, maar het communiceren gaat niet altijd even goed. Kinderen met Asperger praten vaak ‘tegen’ de ander, in plaats van ‘met’. Dat kun je merken doordat ze praten over hun eigen interesses en er geen rekening mee kunnen houden of de ander het kan volgen of het interessant vindt.
Kinderen met Asperger kunnen moeilijk praten met andere kinderen, omdat ze vaak op een volwassen manier praten. Andere kinderen kunnen dit niet goed volgen of vinden het raar. Ook kunnen ze hun lichaamshouding of gezichtsuitdrukking moeilijk aanpassen aan wat ze vertellen.

Kinderen met het syndroom van Asperger merken het niet wanneer mensen tegen hen liegen of hen bedriegen. Hierdoor kan er gemakkelijk misbruik van hen gemaakt worden.

Eenzijdige interesses en bezigheden

Kinderen met Asperger hebben niet veel verschillende interesses. Ze zijn vaak erg gefixeerd op één bepaalde bezigheid. Ze kunnen er urenlang mee bezig zijn en willen er continu over praten tegen andere mensen.
Hierbij komt ook weer naar voren dat ze grote verhalen houden zonder er rekening mee te houden of de luisteraar wel interesse in het verhaal heeft.

Het kan ook voorkomen dat het kind weigert dingen buiten zijn interessegebied te leren. Voor kinderen met asperger is er allerlei speelgoed op de markt.

Veel kinderen met het syndroom van asperger houden van spellen zoals de smart box voor het bouwen van een eigen vulkaan, 3-d puzzels en meer. Ook wetenschappelijke spelen zoals anatomie-speelgoed wordt door veel kinderen met asperger erg leuk gevonden.

Hoewel de interesses vaak eenzijdig zijn hoeft dit geen grote problemen op te leveren bij kinderen. Wel is het in gesprekken vaak lastig voor kinderen, omdat ze door hun eenzijdige interesses andere dingen minder goed ontwikkelen.

Problemen met veranderingen

Kinderen Asperger kunnen niet goed tegen veranderingen. De kinderen raken snel van slag als dingen niet gaan volgens hun starre denkbeelden. Door zelfs de kleinste verandering kunnen ze erg angstig, boos of bezorgd worden. Kinderen met Asperger vertonen vaak obsessieve routines en willen graag dat alles hetzelfde blijft.

Verandering kan veel stress veroorzaken bij kinderen en jongeren met het syndroom van asperger, hoewel dit beter wordt naarmate kinderen ouder worden. Belangrijk hierbij is om toch regelmatig te oefenen, maar in kleine stapjes.

Problemen met de motoriek

Kinderen met Asperger zijn lichamelijk onhandig. Ze bewegen vaak traag en houterig. Ook de fijne motoriek (oog-handcoördinatie) kan verminderd zijn, waardoor de kinderen problemen kunnen hebben met onder andere het schrijven.
Daarnaast hebben de kinderen minder expressieve gelaatsuitdrukkingen en een wat monotonere stem.

Cognitieve problemen

Kinderen met het syndroom van Asperger hebben meestal een gemiddeld tot bovengemiddelde intelligentie. Ze hebben met name een erg goed geheugen. Ook hebben ze een zeer grote woordenschat en een geleerde manier van spreken.

Het komt echter geregeld voor dat kinderen met Asperger niet begrijpen waarover ze het hebben. Het kan zijn dat de kinderen dan enkel gelezen werk of anderen aan het napraten zijn.
Kenmerkend voor kinderen met het Syndroom van Asperger is dat ze alles letterlijk nemen van wat gezegd wordt.

Concentratieproblemen

Daarnaast hebben kinderen met het syndroom van Asperger vaak concentratieproblemen. Door de vele interne prikkels (zoals bijvoorbeeld de drang om telkens op te willen staan) kunnen ze zich niet concentreren of hun werkzaamheden organiseren. Ze kunnen niet goed hun aandacht richten op wat relevant is.

Algemene informatie over asperger
Oorzaak en prognose asperger
Kenmerken van asperger
Diagnostiek asperger
Tips voor het omgaan met asperger (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *