Gevolgen NLD

De gevolgen van NLD bij kinderen uit zich vaak op meerdere manieren.

1. Non-verbale communicatie

Kinderen met NLD begrijpen niet-verbale informatie vaak verkeerd. En als ze het wel goed begrijpen, weten ze niet goed hoe ze hier gepast op moeten reageren.
Emoties uiten en herkennen levert ook vaak problemen op. Doordat het uiten van emoties zo moeilijk is, kan dat zich uiten in flinke woede uitbarstingen.
Contacten leggen en onderhouden wordt hierdoor moeilijk. Ook is oogcontact maken of aangeraakt worden moeilijk voor ze, ze voelen zich namelijk snel bedreigd.

2. Verbale communicatie

Kinderen met NLD zijn sterk in verbale communicatie.
Kinderen met NLD praten vaak heel veel en heel snel. Dit is vaak het geval als ze zelf geen overzicht hebben over de situatie, met veel praten proberen ze er grip op te krijgen. Ze praten monotoon en merken niet dat andere mensen met nuances in hun stem praten.
Bij teveel visuele prikkels kan het kind in verwarring komen: boodschappen komen dan niet meer goed door.

3. Rekenen en ruimtelijk inzicht

Doordat kinderen problemen hebben met ruimtelijk inzicht, kunnen rekenen en wiskunde erg lastig zijn.
Andere voorbeelden waarin moeilijkheden kunnen optreden zijn: het herkennen van gezichten, houden van overzicht in een drukke omgeving, de weg vinden, kaartlezen of een route onthouden, wiskunde (bijv het verwarren van de X-as en de Y-as) of de snelheid van een auto inschatten bij het oversteken.

4. Motoriek

NLD’ers komen vaak over als ‘houterige’ kinderen en hebben een zwakke motoriek, wat te zien is aan bijvoorbeeld (houterig) lopen of rennen. Ze vinden het moeilijk om hun evenwicht te houden en lopen veel tegen dingen aan, omdat ze moeite hebben de afstand goed in te schatten.
Daarnaast is ook hun fijne motoriek zwak. Ze hebben moeite met schrijven, een hekel aan tekenen en ze kunnen hun veters bijvoorbeeld niet strikken.

5. Faalangst

Kinderen met NLD hebben vaker last van faalangst dan ‘gewone’ kinderen. Dit komt omdat ze vaak de situatie niet goed kunnen overzien, ze hebben het gevoel dat ze veel tegelijk moeten doen en weten dan niet meer waar ze moeten beginnen.
Dit kan het kind blokkeren, waarna het vervolgens niks meer doet. Of ze proberen juist alles tegelijk te doen en krijgen daardoor hun werk niet af, dit kan weer lijden tot frustraties en agressief gedrag.

Meer over:
NLD: Algemeen
Kenmerken en oorzaak van NLD
Gevolgen van NLD
Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *