Faalangst

Wat is Faalangst?

Elk kind is wel eens bang om te falen. En dat is ook helemaal niet erg, want het werkt juist motiverend. Pas als het kind ergens heel erg bang voor is, of de angst is niet realistisch, is er sprake van faalangst. Ook als het kind zichzelf blokkeert in plaats van motiveert.

Er ontstaan echte angst- en spanningsgevoelens, waardoor het kind niet meer goed kan presteren. Dit noemt men negatieve faalangst.
Faalangst is geen karaktertrek of persoonlijkheidseigenschap. Faalangst zijn eigenlijk aangeleerde stappen die het kind doorloopt. Als een kind regelmatig faalt of iets lukt hem regelmatig niet, dan heeft dat (negatieve) invloed op zijn zelfbeeld.

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen faalangst. De meest bekende is die op schoolse taken, bijvoorbeeld bang zijn om opdrachten niet goed te maken.

Faalangst kan ook voorkomen bij sociale taken, bijvoorbeeld in gezelschap wat moeten zeggen. De laatste vorm is faalangst voor motorische of competitieve taken, te denken valt aan meedoen aan een sportwedstrijd.

Ontstaan van faalangst

Om faalangst te kunnen ontwikkelen, moet het kind weten wat falen is. Het kind moet om wat voor reden dan ook een keer gefaald hebben.

Aspecten die zelfvertrouwen onder druk zetten

 • Beschermde stijl: Het kind heeft in dit geval te weinig geleerd om te falen. De ouders vinden het vervelend als hun kind faalt en grijpt in voordat het kind kan falen. Zo leert het kind niet om zelf problemen op te lossen en er wordt geen gelegenheid gegeven tot falen, waardoor het kind bekend raakt met het falen.
 • Verwaarlozend: Deze staat tegenover een beschermde stijl. Het kind faalt en niemand helpt hem.
 • Perfectionisme: Als het kind perfectionistische ouders heeft, komt hij ook onder druk te staan. Het kind krijgt het gevoel dat nooit iets goed genoeg is.
 • Ongeduldige stijl: Wanneer ouders ongeduldig zijn als het kind iets niet snel genoeg begrijpt, kan dat schadelijk zijn voor het kind.

Waar ontstaat faalangst?

Faalangst kan overal ontstaan waar het kind alleen wordt beoordeeld op de geleverde prestaties. En dan vooral op cognitieve vakken (op school).

Prognose

Hoe de faalangst verder verloopt en ontwikkelt bij het kind is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de motivatie van het kind, of de behandeling van faalangst op een goede manier gebeurt en het is afhankelijk van de omgevings- en gezinsfactoren.
Hoe beter de gezinsfactoren zijn, hoe beter de ontwikkeling van het kind met faalangst zal verlopen.

Angst- en spanningsgevoelens gebonden aan een taak

Faalangst is een angst die altijd te maken heeft met een taak. Het is een combinatie van cognitieve, lichamelijke en gedragsmatige reacties op een situatie waarin een prestatie moet worden geleverd. Kinderen vinden de prestatie ontzettend belangrijk en denken ook dat de kans groot is dat ze de taak of opdracht niet aankunnen.

Meer over:
– Faalangst – Algemeen, ontstaan en prognose
Kenmerken en diagnose faalangst
– De verschillende typen faalangst
Behandeling faalangst
– Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

4 gedachtes op “Faalangst”

 1. Wat jammer dat u in het stukje faalangst en oorzaak het bij de opvoeding dus ouders/verzorgers neerlegt, ik vind dit nogal wat.
  Zeker zal in diverse gevallen hier sprake van zijn, maar ik kan u verzekeren dat er meer oorzaken te vinden zijn, die liggen buiten de opvoeding, buiten de ouders.
  Denk aan karakter, genen, pesttrauma en meer.
  Met vriendelijke groet,
  N.P.

  1. Bedankt voor uw reactie.

   De auteur schrijft voor zover wij zo snel kunnen zien niet dat de oorzaak van faalangst bij de ouders of verzorgers ligt, echter gaat zij in op de aspecten die het zelfvertrouwen onder druk zetten en dat ouders en verzorgers haar inziens daar wel vaak een rol in spelen bij de opvoeding.

   Ter verduidelijking, wij vragen aan de auteurs ook altijd om informatief te schrijven voor de ouders/verzorgers, leerkrachten en kinderen zelf, mogelijk dat hierdoor de rol van de ouders/verzorgers scherper wordt belicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *