Eigenwijsheid en eigen wil peuters

Is het echt zo moeilijk om met een eigenwijze peuter om te gaan?

Wanneer het je eerste kindje betreft weet je nog niet wat je allemaal kunt verwachten. Je hebt weleens wat gehoord en gelezen. Je hebt echter nog nooit hoeven omgaan met een eigenwijze peuter.

Bestaat hiervoor een handleiding?

Zoals bij alle ontwikkelingen en de daarmee samenhangende problemen/probleempjes zijn er geen vaste regels die ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Als je dat verwacht is het verstandig dit punt even bij te stellen, anders kom je telkens bedrogen uit.

Elke levensfase kent zijn eigen hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Lees deze zin goed, er staat levensfase, dus het gaat voorbij….. Met dit in je achterhoofd kun jij met een eigenwijze peuter de toekomst aan.

Enkele tips, die wellicht werken (maar ook weer niet in alle gevallen)

  • Toon begrip. Ik snap wel dat je niet naar huis wilt, ik wil ook wel blijven, de dierentuin is ook zo leuk, maar de dieren gaan nu ook eten en daarna slapen en mama moet nu ook gaan koken. Je peuter zal naar je luisteren en rustiger worden.
  • Bedenk telkens weer als je peuter voor de zoveelste keer die dag gefrustreerd raakt dat een peuter meer wil dan hij kan. Probeer hem daarin tegemoet te komen, probeer frustratie te voorkomen of help hem hiermee.
  • Bedenk tevens dat een kind best eigenwijs en boos mag zijn, leer hem hier wel op een redelijke manier mee om te gaan.
  • Een peuter leert veel door zijn eigenwijsheid en door zijn eigen wil. Het maakt hem (hoe vervelend soms ook) sterker. Door niet snel op te geven, de wil om iets te bereiken, zal hij later een ‘vechter’ worden om iets te bereiken.
  • Denk eraan de nee periode is een fase.
  • Geniet van alle gezellige, ontspannende en komische momenten die je ook meemaakt door de eigen wil en de eigenwijsheid van je peuter.
  • Heb geduld met je kind, en benoem goed gedrag en geef je kindje voldoende positieve aandacht.
  • Denk niet teveel aan wat anderen ervan denken als je peuter teveel doordramt.

Zorg altijd voor veiligheid en geborgenheid, want dat heeft een ondernemende peuter het hardste nodig, ook al is hij erg eigenwijs en probeert hij zijn eigen plan te trekken. Zolang jij hierin mee kunt gaan en het veilig is laat je het gebeuren. Zo niet dan grijp je in. Je bent, als je snel in moet grijpen, vooraf geen uitleg aan je peuter verschuldigd. Wellicht moet je op een bepaald voorval later nog wel een keer terugkomen, maar jij bepaalt zelf of dat zinvol is.

Meer informatie over:
Gedragsproblemen peuters
Eigenwijsheid en eigen wil peuters
Het is twee en zegt nee (Peuterpuberteit)
Sociale problemen bij peuters
Driftbuien en agressie bij peuters
Moeite met broertjes en zusjes (Jaloersheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *