Driftbuien en agressie bij peuters

Een gevoel van onmacht, meer willen dan je kunt

Driftbuien komen bij peuters vaak voor. Hierover hoef jij je niet druk te maken. Na verloop van tijd verdwijnen ze. Het is een teken van onmacht. De peuter wil meer dan hij kan.
De ene peuter reageert heftiger op bepaalde situaties dan de andere.

Het is de moeilijke maar ook dankbare taak om de peuter door deze periode heen te loodsen.
Hoewel de peuter zich aan het losmaken is heeft hij je nabijheid en hulp hard nodig.

Gevoelens van je kind

Ga niet voorbij aan de gevoelens van je kind.
Een kind heeft het echt moeilijk tijdens zo’n driftbui. Lach hem niet uit, ook al ontstaan er komische situaties door zijn toedoen, maar neem hem serieus en bied hulp. Het is niet handig en het helpt ook niet om tijdens een driftbui van alles te willen uitleggen, wacht daar mee totdat de bui voorbij is. Soms is een peuter er gevoelig voor als je hem stevig vasthoudt, andere peuters willen dat helemaal niet.
Laat je kind merken dat je hem wilt troosten, maar geef nooit toe tijdens een driftbui.

Agressie bij peuters

Maak duidelijk onderscheid tussen een driftbui en agressief gedrag.
Agressief gedrag kan voorkomen tijdens een driftbui. Een peuter slaat en schopt zijn moeder bijvoorbeeld. Hier dient meteen een correctie op te volgen. Ga zelf niet schreeuwen, slaan of schoppen maar bewaar de rust. Laat wel duidelijk merken dat je boos bent door stemgebruik. Geef je peuter een alternatief om zijn agressie te uiten.

Geef zelf het voorbeeld, geef aan dat je boos bent om zijn gedrag en even een rustige plek opzoekt en daarna terug komt. Is je peuter rustig geworden kom er dan nog een keer op terug. Maak een duidelijke afspraak, laat jouw normen en waarden gelden.
De agressie naar andere gezinsleden of andere kinderen toe moet meteen de kop worden ingedrukt. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je boosheid te uiten. Als je peuter wat ouder is zal hij verbaal sterker zijn en zijn boosheid met woorden kunnen uiten.

Meer informatie over:
Gedragsproblemen peuters
Eigenwijsheid en eigen wil peuters
Het is twee en zegt nee (Peuterpuberteit)
Sociale problemen bij peuters
Driftbuien en agressie bij peuters
Moeite met broertjes en zusjes (Jaloersheid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *