Diagnostiek dyspraxie

Diagnose coördinatie-ontwikkelingsstoornis (Dyspraxie)

Volgens de DSM-IV zijn de volgende vier criteria bepalend voor de diagnostiek coördinatie-ontwikkelingsstoornis (diagnose dyspraxie):

Criterium A

De dagelijkse activiteiten, die motorische coördinatie vereisen, worden duidelijk slechter verricht dan men op basis van chronologische leeftijd en intelligentie zou verwachten. Dit kan blijken uit aanmerkelijke vertragingen in het bereiken van motorische mijlpalen (bijv. lopen, kruipen en zitten), dingen laten vallen, houterigheid, zwakke sportprestaties of een slecht handschrift.

Criterium B

De stoornis interfereert significant met schoolse activiteiten of activiteiten in het dagelijks leven.

Criterium C

De stoornis is niet toe te schrijven aan een algemeen medische aandoening (bijv. spasticiteit, hemiplegie of spierdystrofie) en valt ook niet binnen de criteria voor een pervasieve ontwikkelingsstoornis.

Criterium D

Als er sprake is van mentale retardatie zijn de motorische problemen ernstiger dan die welke doorgaans met mentale retardatie samenhangen.

Nadere toelichting

De criteria geven alleen geen duidelijkheid over hoeveel een kind in motorische activiteiten mag verschillen van zijn leeftijdsniveau om te kunnen voldoen aan het criterium A van de DCD classificatie.

De uitingsvormen zijn de vaardigheden die gebruikt worden in het dagelijks leven en op school. Het is onduidelijk welke activiteiten er precies bedoeld worden.
Als DCD gediagnosticeerd wordt zegt dat dus alleen dat er iets aan de hand is, maar niet precies wat. DCD is daardoor geen echte diagnose, maar geeft eerder aanwijzingen dat er meer aan de hand is met het kind.

Meer over:
– Dyspraxie: Algemeen
– Kenmerken en gevolgen van dyspraxie
– Diagnostiek dyspraxie
 Tips voor het omgaan met dyspraxie (voor ouders, school en kinderen)

3 gedachtes op “Diagnostiek dyspraxie”

 1. Bij onze zoon van imiddels 21 zijn de problemen op school ernstig te noemen.
  Men adviseert ons nu (veel te laat maar beter laat dan nooit) om eventueel medicijnen te gaan gebruiken omdat het in zijn hoofd een chaos is en blijft op deze manier (Ritalin).
  Dit moet dan uiteraard via een verwijsbrief van de huisarts voor een psycholoog.
  Dit is geen probleem echter het vinden van een psycholoog die hier iets mee kan/wil is ons tijdens een vorige poging niet gelukt.
  Wie kan ons adviseren?

 2. Niek van Zutphen

  Bij mij zijn juist op die leeftijd de klachten verminderd. O.m. omdat ik zelf begrip kreeg voor mijn problemen en daar oplossingen voor creëerde, wat gelukkig redelijk lukte. Ben normaal begaafd.
  Natuurlijk kan ik de situatie van uw zoon niet beoordelen. Als we uitgaan van een normale intelligentie kunnen gesprekken van een deskundige met uw zoon misschien helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *