Behandeling Gilles de la Tourette

Behandeling van Gilles de la Tourette

De behandeling van GTS valt te verdelen in vier onderdelen: psycho-educatie, gedragstherapie medicatie en hersenstimulatie.
Vaak vormen de bijkomende stoornissen een groter probleem dan de tics op zichzelf.

Psycho-educatie

De behandeling begint met de voorlichting aan de ouders en aan het kind: over kenmerken, het wisselvallige verloop, de mogelijkheid tics tijdelijk te onderdrukken, de invloed van spanning ed. Als men hoort dat de behandeling goed kan aanslaan en dat de tics afnemen in het verdere leven, stelt dat erg gerust.

Na de voorlichting kan er overgegaan worden in steungevende begeleiding, waarin de ouders en het kind leren omgaan met de tics en het leren accepteren. Daarbij is het heel belangrijk dat besproken wordt hoe de omgeving en de school ingelicht gaat worden. Om bronnen van spanning weg te nemen kan psychotherapie uitkomst bieden.

Gedragstherapie

Voor de behandeling van dwanghandelingen speelt gedragstherapie een belangrijke rol. Er bestaan twee vormen van gedragstherapie:

 • tics worden bewust opgeroepen, zodat de patiënt kan wennen aan de tics
 • d.m.v. gewoonteomkering wordt het tegengaan van tics geoefend. Hierbij leert de patiënt een tegengestelde spiergroep in te schakelen om de ticbeweging tegen te gaan

Een gestructureerde en voorspelbare omgeving helpen hierbij ook, want ze veroorzaken relatief weinig spanning.

Medicatie

Medicijnen worden gebruikt wanneer de gedragstherapie niet aanslaat en hangt af van de ernst van de tics en de beleefde hinder daarvan. Medicijnen werken als het ware op de hersenen in, zodat het vaak een langdurig zoeken is naar een evenwicht tussen enerzijds de vermindering van GTS-symptomen en anderzijds de bijwerkingen van het medicijn.

Hersenstimulatie

Bij uitzondering vindt er een chirurgische ingreep plaats. Hierbij worden elektroden in de hersenen geplaatst. Dit wordt alleen nog toegepast als de GTS zeer ernstig is en geen enkele vorm van behandeling of medicatie blijkt te helpen.

Meer over:
Gilles de la Tourette: Algemeen
Oorzaken, prognose en diagnose van Gilles de la Tourette
Behandeling van Gilles de la Tourette
Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

3 gedachtes op “Behandeling Gilles de la Tourette”

 1. Mijn kleinzoon ondervindt veel problemen op school vanwege de erg luide kreten en woorden (dierengeluiden, kreten en woorden afgewisseld met vreemde bewegingen).
  Hij heeft een normale tot boven gemiddelde intelligentie. Heeft door GTS op 3 verschillende basisscholen gezeten en nu in het 2e jaar vervolgonderwijs moet hij veel verzuimen doordat de tics heel hevig zijn dat is (uiteraard) storend in de klas. De school waar hij nu zit probeert hem ook weg te krijgen. Hij slaapt heel slecht en is daardoor erg moe.
  Zou thuisonderwijs een mogelijkheid zijn en hoe regel je dat?

  1. In eerste instantie willen wij u adviseren om te kijken of er mogelijkheden zijn om speciaal onderwijs te volgen. Naast de mogelijke gevolgen voor de sociale ontwikkeling van het kind, vraagt het ook nog al wat van diegene die het onderwijs gaat verzorgen.

   Mocht u kiezen voor thuisonderwijs dan dient u via de leerplichtambtenaar bij uw gemeente een vrijstelling van schoolinschrijving te verkrijgen. U krijgt dan de verplichting om passend (thuis) onderwijs te regelen.

   De vrijstelling wordt in het algemeen overigens niet eenvoudig toegekend. Wij adviseren dan ook om zelf een deskundige in de arm te nemen (kinderpsycholoog, orthopedagoog of arts) en zelf een dossier op te stellen. De deskundige die namens de gemeente de beoordeling uitvoert heeft dan vaak completere informatie en heeft tevens rekening te houden met de gestelde diagnose van de door u ingeschakelde deskundige.

 2. wim van de Hoef

  Zijn er meer kinderen die net als mijn zoon van 13 hele zinnen schreeuwt en ook hele nare dingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *