Autisme

Emoties en gevoelens

Autisme is een contactstoornis die zich vooral uit in beperkt sociaal gedrag, er is een beperkte emotionele wederkerigheid.

Een autistisch kind heeft grote moeite om zich in te leven in een ander en kan het gevoelens moeilijk plaatsen, daardoor heeft het moeite zich te uiten en laat het ook non-verbaal weinig zien.

Een kind met autisme legt weinig contact, zal niet snel iemand in de ogen aankijken en richt zich sterk op vertrouwde personen of situaties.
Veranderingen zijn heel moeilijk voor ze om mee om te gaan. Klassiek autisme gaat meestal gepaard met een beneden gemiddeld IQ.

Verschillende vormen van autisme

Er zijn verschillende vormen die in meer of mindere mate voor problemen bij kinderen kunnen zorgen. Vaak wordt er gesproken over een stoornis in het autistisch spectrum (ASS). Hoewel een kind met een vorm van autisme vaak tegen veel problemen aanloopt, heeft het vaak ook veel fijne en positieve kanten. Het is belangrijk om je dit als ouder en belanghebbende goed te realiseren.

De meest voorkomende stoornissen in het autistisch spectrum zijn: klassiek autisme, pdd-nos en het syndroom van asperger. Elke stoornis heeft eigen kenmerken, oorzaken en gevolgen.

Kenmerken, diagnose en praktische tips

Op onderstaande pagina’s behandelen we kenmerken en mogelijke oorzaken, de diagnose-stelling en geven we praktische tips voor het omgaan met iemand die autisme heeft. Op deze site vind je ook meer informatie over PDD-NOS en het syndroom van asperger.

We richten ons met deze site op kinderen en jongeren met een vorm van autisme, maar het gaat niet over als iemand 18 is. Veel jongvolwassen mensen en ook oudere volwassenen lopen tegen problemen aan met werk, school, relaties en sociale contacten. Een goede begeleiding blijft belangrijk.

Meer over:
– Autisme: Algemeen
– Kenmerken en oorzaak van autisme
– Diagnostiek autisme
– Tips voor het omgaan met autisme (voor ouders, school en kinderen)

1 gedachte op “Autisme”

  1. Welke behandelingsmethoden krijgen kinderen met klassiek autisme, non verbaal en een verstandelijk handicap om hun probleemgedrag in goede banen te leiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *