Agressie voorkomen

Is agressie te voorkomen?

Agressie komt op alle leeftijden voor.
Bij een kleuter spreek je niet zo snel over agressie. Deze is gewoon lastig en driftig. Houd er echter rekening mee dat kleuters ook behoorlijk agressief kunnen zijn en doe er wat aan!

Laat meteen merken dat je dergelijk gedrag niet tolereert, ook niet van een dwingende kleuter. Een kind dat zijn moeder slaat moet gecorrigeerd worden. Dit gedrag moet nooit weggelachen worden!
Wellicht voorkomt jouw adequate optreden bij het zeer jonge kind agressie op latere leeftijd, bijvoorbeeld als de kleuter een puber is.
Het zal namelijk veel moeilijker zijn om een puber te corrigeren.

Ouders en opvoeders hebben een voorbeeldfunctie

Je denkt er wellicht niet altijd over na hoeveel impact jouw gedrag op dat van je kinderen heeft. Ouders en opvoeders zijn het grote voorbeeld voor de kinderen.

Ben jij of je partner behoorlijk agressief op bepaalde momenten van ruzie, discussie enz. dan zullen jouw kinderen dit gedrag zeer waarschijnlijk overnemen, omdat zij dit als normaal zullen gaan beschouwen als dit vaak voorkomt.

Je kunt op twee manieren agressief zijn:
Agressief met woorden en agressief door handelen (geweld gebruiken, iemand pijn doen).
Het is beter om je kind tot tien te leren tellen, dan te zeggen sla er maar op los!

Je bent zelf niet bekend met agressie en toch…..

Je hebt je kinderen altijd zo keurig mogelijk opgevoed en toch gaat één van je kinderen het verkeerde pad op. Je zult er slapeloze nachten van hebben en ook overdag zal het je niet loslaten. Een agressief kind in je gezin hakt erin en bepaalt de sfeer.

De angst die je als ouder voelt zal door je andere kinderen niet onopgemerkt blijven. Probeer te voorkomen dat de agressieve puber zich thuis misdraagt zodat je andere kinderen zich thuis veilig blijven voelen. Dit is moeilijk!

Er is een verschil of de agressieve puber zich zowel binnenshuis als elders misdraagt. Probeer er achter te komen wat de problemen zijn.
Een kind wordt niet van de ene op de andere dag agressief. Is je kind eerder veel gepest en draait hij de rollen nu om door zelf het heft in handen te nemen om meer pesterijen te voorkomen?
Het is moeilijk om erachter te komen wat er precies speelt. Praat met school, ga naar een huisarts, deze zal je wellicht een psycholoog adviseren. Je puber zal niet vrijwillig mee willen gaan. Zoek dan eerst alleen hulp.

Wat kun je het beste doen? Professionals zijn bekend met deze problemen en zullen je een verantwoorde manier voorleggen hoe je het beste hiermee om kunt gaan.
Blijf niet in je eentje worstelen met dit grote probleem.

Meer over:
Agressie: Algemeen
Kenmerken en oorzaak van agressie bij jonge kinderen
Is agressie te voorkomen?
Tips voor het omgaan met agressie (voor ouders, school en kinderen)

1 gedachte op “Agressie voorkomen”

  1. “Praat met school, ga naar een huisarts, deze zal je wellicht een psycholoog adviseren. Je puber zal niet vrijwillig mee willen gaan. Zoek dan eerst alleen hulp”.
    “Wat kun je het beste doen? Professionals zijn bekend met deze problemen en zullen je een verantwoorde manier voorleggen hoe je het beste hiermee om kunt gaan. Blijf niet in je eentje worstelen”.

    De psycholoog zei: “Het is je kind en je zal ermee moeten leren omgaan”.
    Elke dag hetzelfde. De hele dag uitgescholden worden. Doodop ben ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *