Activiteiten peuters

Welke activiteiten mag je van een peuter verwachten?

Op het internet staat heel mooi in schema’s weergegeven welke ontwikkelingen er bij een bepaalde leeftijd horen.
Dit zijn gemiddelden, dus maak je niet ongerust als jouw peuter zich niet precies ontwikkelt zoals in het schema staat.

Let er wel op dat je peuter zich wel blijft ontwikkelen, het tempo is niet het allerbelangrijkste. Heb je hier vragen over, of maak jij je ongerust, blijf daar niet mee lopen maar stel je vragen bij een huisarts of kinderarts.

Wat kan je peuter al?

Een peuter ontwikkelt zich door te bewegen, door te ondernemen. Dus wanneer je peuter wakker is, bruist hij van de activiteiten. Wanneer je peuter zelf geen rustmoment neemt, doe je er goed aan om een fruit- of drinkpauze in te lassen tussen al zijn bedrijvigheid door. Ook kun je daarvoor een voorleesmoment inlassen, ook goed voor jullie relatie (samen iets doen) en zijn taalontwikkeling.
Drink in dezelfde tijd een kopje koffie of thee en maak het gezellig.

Je peuter zal op een dag met meerdere dingen bezig zijn. Het ene moment wil hij bouwen en het andere moment wil hij knutselen. Om te voorkomen dat je kind de dingen niet meer overziet, daar erg onrustig van wordt, moet jij als ouder of opvoeder de regie voeren.
Laat je peuter kiezen uit twee zaken. Laat je peuter eerst het ene werkje of spelletje opruimen voordat hij iets nieuws mag kiezen. Zie je dat je kindje gefrustreerd raakt doordat er teveel duplo op de grond ligt dat hij moet opruimen, geef dan minder speelgoed als hij ermee begint te spelen of help hem met opruimen: doe het samen.
Zo voorkom je driftbuien.

Het is gemakkelijk om een peuter bezig te houden. Hij is geïnteresseerd in bijna alles, hij is op ontdekking zowel binnenshuis als buitenshuis (zandbak, waterbak, plantjes water geven, plantjes zetten en bloemen plukken). Het is heerlijk als je met je peuter een fietstocht maakt en onderweg gaat picknicken. Ga niet uren fietsen met een vriendin, heerlijk kletsen en een vervelende peuter achterop. Zorg dat je peuter echte aandacht krijgt, niet steeds hoeft te blijven zitten, maar kan ondernemen.
Op die manier hebben jullie allemaal een leuke dag.

De peuterspeelzaal

Wil je enkele uren gaan werken, dan is de peuterspeelzaal een prima plek voor je peuter (ook als je thuis blijft trouwens). Op deze peuterleeftijd kan je kindje al gerust enkele uren bij je vandaan.
Je peuter komt in contact met andere peuters en volwassenen. Hij leert er alles samen doen, delen, spelen en rekening houden met anderen. Vooral dit laatste is erg belangrijk in de kleine gezinnen van tegenwoordig. Vroeger, in grote gezinnen, was het vanzelfsprekend dat je alles samen deelde, speelde en rekening hield met elkaar. Samen leuke liedjes zingen, rijmen, knutselen, bouwen, in de zandbak of waterbak spelen, samen in de kring naar elkaar luisteren, een verjaardag vieren enz..
De taalontwikkeling wordt er gestimuleerd en je kindje gaat vriendjes maken. Let er eens op wat een sprongen je peuter maakt.

Nog een voordeel van de peuterspeelzaal is, dat de begeleiders je erop kunnen wijzen als er iets niet in orde is met je kind, als het achterblijft in ontwikkeling.

Meer informatie over:
Algemene ontwikkeling peuters (tot 36 maanden)
Motorische ontwikkeling van peuters (de grove en de fijne)
Ontwikkeling taal van peuters
Ontwikkeling van de eigen wil en persoonlijkheid van peuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *