Quantcast
sociale vaardigheden oefenen

Tips sociale vaardigheden

Inhoud

Oefenen van sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn in het leven onmisbaar. Toch gaan sociale situaties niet iedereen natuurlijk af. Dit kan grote problemen veroorzaken in het welzijn van mensen.

Voor kinderen is het belangrijk om sociale contacten op te doen en te leren onderhouden. Toch zijn er kinderen waarbij sociale vaardigheden niet vanzelfsprekend ontwikkelen.
Als ouder, leerkracht, sportleraar of familie is het belangrijk dit tijdig te herkennen en waar mogelijk hulptroepen in te zetten.

Een sociale vaardigheidstraining of extra aandacht voor het oefenen van sociale vaardigheden, kunnen een enorme hulp zijn. Op deze pagina hebben we een aantal tips verzameld voor het oefenen van sociale vaardigheden voor kinderen.
Omdat elk kind anders is, is het belangrijk heel erg goed te kijken naar welke tips op deze pagina van toepassing zijn voor je kind. Niet alle tips passen bij elk type kind.

Tips sociale vaardigheden:

  • Besteed tijd aan het oefenen van “small-talk”. Houd korte gesprekjes over koetjes en kalfjes, ook op onverwachte momenten. In het dagelijks leven kan een kind heel veel baat hebben bij het kunnen voeren van simpele gesprekken, ook als ze niet direct over iets wezenlijks gaan. Door veel simpele gesprekken te houden oefenen kinderen met antwoord geven en zelf vragen stellen. Het avondeten is vaak een goed moment voor dergelijke gesprekken, maar probeer dit ook juist tussendoor te doen en familie-leden en buren in te schakelen om eenvoudige gesprekken te houden, puur om een natuurlijk gesprek te oefenen.
  • Zoek een clubje dat echt bij je kind past. Is je kind gek van de natuur, zoek dan een natuurclubje. Houdt je kind van knutselen, zoek dan een knutselclub. Ook voor wat betreft sporten zijn er honderden mogelijkheden. Kies bij voorkeur een sport in teamverband, maar kijk goed of je kind hier ook klaar voor is.
  • Bescherm je kind niet teveel, laat het zijn/haar eigen ontwikkeling doormaken. Bemoei je niet teveel met vriendjes en vriendinnetjes, maar probeer het een gespreksonderwerp te maken om sociale vaardigheden mee te oefenen.
  • Laat je kind af en toe ergens logeren. Dit kan bij opa en oma, vriendjes of bijvoorbeeld bij een jeugdkamp.
  • Zoek sociale vaardigheidstrainingen die goed bij je kind passen. Bekijk goed waar de nadruk op gelegd wordt en kijk of dit bij je kind past. Niets is zo frustrerend als een sociale vaardigheidstraining die niet aansluit bij de wensen van het kind
  • Maak je als ouder niet te druk. Sociale vaardigheden ontwikkelen zich gedurende het leven. Sommige kinderen zijn sociaal vaardiger dan anderen. Dit hoeft geen probleem te zijn als het kind het ook niet als probleem ervaart.

Tips voor op school:

  • Zet het kind niet teveel voor het blok, maar creëer een omgeving waarin sociale vaardigheden geoefend kunnen worden
  • Bekijk goed waar het vandaan komt. Is het kind van nature verlegen, of zijn andere oorzaken zoals pesten een mogelijkheid
  • Maak regelmatig gesprekjes met de leerling, ook als dit moeizaam gaat. Oefening baart kunst, zeker op sociaal gebied
  • Spreek de leerling aan op wat je van hem/haar verwacht. Je mag best aangeven dat een kind tijdens een gesprek normaal gesproken de persoon aankijkt. Heb natuurlijk wel geduld, maar stel ook eisen en verwachtingen aan de sociale vaardigheden

Meer over:
– Sociale vaardigheden Algemeen
– Sova trainingen
– Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *