Medicatie ADHD

Kiezen voor medicijnen of niet bij ADHD

Er bestaat verschillende medicatie die regelmatig gebruikt worden in combinatie met ADHD. De informatie op deze pagina is uitsluitend informatief. Medicatie dient altijd voorgeschreven te worden door een arts/psychiater en heeft verschillende effecten op verschillende personen.

Op deze pagina gaan we niet de discussie aan of medicijnen voor ADHD nodig zijn of niet, dat is aan ouders en kinderen zelf om te bepalen.
Er kunnen voldoende argumenten voor en tegen worden bedacht, maar we proberen op deze pagina een algeheel beeld te scheppen wat informatie op kan leveren bij het kiezen voor medicijnen of juist niet bij ADHD.

Verschillende medicijnen ADHD

Er zijn verschillende medicijnen op de markt die worden gebruikt bij kinderen met ADHD. De meest bekende merknaam is Ritalin, maar tegenwoordig gebruiken de meeste kinderen methylfenidaat (medikinet is er ook). Kenmerkend van deze medicijnen bij ADHD is dat ze kort werken, maar over het algemeen wel erg effectief zijn.

Bijkomend voordeel is dat methylfenidaat en ritalin een kind over het algemeen minder suf maken en minder kans bestaat op depressieve gedachten. Concerta is de naam waarbij de pillen langer werken. Dit heeft als voordeel dat het niet snel vergeten kan worden en dat er minder vaak ingenomen hoeft te worden. Nadeel van concerta is dat het meer kans geeft op depressieve gedachten.

Bij methylfenidaat en ritalin is het tevens belangrijk om de tijden goed aan te houden. Er is sprake van een rebound, die afhankelijk van het kind best veel kan verschillen. Dit is een korte periode van extreme hyperactiviteit die ontstaat als de pillen bijna uitgewerkt zijn.

Afwegingen om medicijnen bij ADHD te overwegen

Voor zowel ouders als kinderen is het een moeilijke afweging om medicijnen bij ADHD te overwegen. Er is in de media de afgelopen jaren een sterk beeld afgegeven van ouders die hun kinderen helemaal murw zouden maken met medicijnen, waardoor kinderen nergens meer op zouden reageren. Dit beeld is afschrikwekkend en voor veel ouders een reden om medicatie niet te overwegen bij ADHD. De waarheid is een stuk genuanceerder en is per kind afhankelijk.

Ouders moeten zelf, in samenspraak met een psychiater, beoordelen of de problemen die door de ADHD veroorzaakt worden, dusdanig zijn dat medicatie een oplossing is. Met name voor concentratieproblemen op school en verregaande chaos in het hoofd van je kind (veel warrige gedachten, moeite met het ordenen van gedachten en moeite met het gestructureerd uitvoeren van opdrachten) kunnen medicijnen zoals concerta of ritalin een uitkomst zijn.

Laat je als ouders niet opjutten door anderen, maar maak zelf een afgewogen keuze en bespreek samen met de psychiater of medicijnen bij kunnen dragen aan het welzijn van jouw kind, want daar gaat het om.

Meer over:
ADHD: Algemeen
Oorzaken ADHD
Kenmerken ADHD
Diagnostiek ADHD
Behandeling ADHD
Medicijnen ADHD
Tips voor het omgaan met ADHD (voor ouders, school en kinderen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *